Tort cu ciocolata si nuci












      E dificil de explicat cat de bun este un desert, dar de fiecare data incerc sa transmit asta prin fotografii (desi nu tot timpul reusesc). Cuvintele sunt de prisos de cele mai multe ori, doar gustul conteaza.

 Acest tort este unul simplu prin prisma ingredientelor folosite, dar gustul este divin (pentru iubitori de nuca si ciocolata). 

  Fiecare lingurita este un deliciu, un amestec de blat cu nuci si o crema simpla de ciocolata neagra.

      Cu siguranta este tortul perfect daca vreti un tort fara prea multe complicatii, care se face relativ usor si nu necesita multe ingrediente.
Ingrediente:
Blat:
18 cm
6 oua
125 g zahar
70 ml ulei
70 ml lapte
40 g cacao
150 g nuci
120 g faina
5 g praf de copt

Crema ganache:
250 g ciocolata neagra
250 ml frisca lichida
50 g zahar
1/2 lingurita esenta vanilie
100 g nuci

Sirop:
200 ml apa
100 g zahar
1/2 lingurita esenta de vanilie

Glazura:
100 g ciocolata neagra
1 lingurita cacao
100 ml frisca lichida
1 lingurita unt


Mod de preparare:
Blat:
Ouale se separa. Albusurile se mixeaza pana devin o spuma tare. 
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se transforma intr-o compozitie cremoasa. Se adauga laptele si uleiul, se amesteca usor cu o spatula.
Faina se amesteca cu praful de copt, nucile maruntite si cacaua. Se pun in amestecul lichid si se amesteca. Se adauga albusurile batute spuma si se incorporeaza usor cu o spatula.

O tava de 18 cm se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se coace in cuptorul preincalzit pana rece testul scobitorii. Eu am copt doua blaturi in tavi identice si apoi le-am taiat in doua foi.
 Daca coaceti blatul intr-o singura tava il lasati sa se racesaca, apoi il taiati in patru foi egale.
Ganache de ciocolata:
Frisca lichida si zaharul se pun intr-o cratita pe foc mic si se amesteca pana se incalzeste. Frisca calduta se toarna peste ciocolata tocata marunt si se amesteca cu o spatula, se adauga vanilia si se lasa sa se racoreasca, dar sa fie inca fluida.
In tava in care am copt blatul se pune prima foaie insiropata, se presara o lingura de nuci maruntite si 1/3 din crema de ciocolata, se continua la fel, iar ultimul strat o sa fie o foaie de blat. Lasam la frigider 2-3 ore.

Glazura:

Ciocolata tocata marunt, untul, frisca lichida si cacaua se pun intr-o cratita pe foc mic, se amesteca usor cu o spatula pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza compozitia. Lasam glazura sa se racoreasca, apoi turnam peste tort si cu o spatula nivelam glazura si imbracam tortul. Glazura rece se comporta ca o crema si daca aveti geamul de la bucatarie deschis puteti sa imbracati foarte frumos tortul.


Decoram cu nuci si placute de ciocolata.