De Sf. Ioan am avut timp sa pregatesc un tort cu ce ingrediente aveam ramase de la Revelion, asa ca am incropit acest tort DElicios.
Iubesc textura mousse-ului de ciocolata, atat de fin si delicios...
De aceasta data am facut un mousse de ciocolata cu lapte si am strecurat si cateva visine alcoolizate :)
A fost foarte apreciat si a disparut rapid de pe platou :)
Ingrediente:
Blat:
19cm
2 oua
70 g zahar
50 g unt topit
50 g faina
4 g praf de copt
30 g cacao
Mousse de ciocolata:
2 galbenusuri
70 g zahar
200 g ciocolata cu lapte
1 lingura cacao (optional)
6 g gelatina
20 g apa rece
400 ml smantana pentru frisca
250 g visine din compot
2-3 linguri lichior de visine
Glazura:
200 g ciocolata cu lapte
100 ml smantana pentru frisca
50 ml lapte
30 g unt
4 g gelatina
20 ml apa rece
Mod de preparare:
Blat:
Ouale
se mixeaza cu zaharul pana isi tripleaza volumul, apoi se adauga untul
topit si se cerne ametecul de faina, cacao si praf de copt. Se amesteca
cu o spatula si se toarna in tava de copt. Se coace 12-15 minute la
temperatura medie, apoi se lasa sa se raceasca.
Mousse de ciocolata:
Galbenusurile
se mixeaza cu zaharul pana se dizolva, apoi se pune pe bain marie si se
amesteca cu un tel pana se ingroase ca o smantana mai lichida, se ia de
pe foc si se adauga ciocolata tocata marunt.
Gelatina
se dizolva in apa rece, se lasa cateva minute sa se hidrateze, apoi se
pune a microunde cateva secunde. Se amesteca in crema de ciocolata.
Crema se acopera cu o folie alimentara si se lasa sa se raceasca cmplet.
Smantana
pentru frisca rece se bate cu mixerul pana devine o spuma consistenta
(dar nu foarte mult pentru ca se taie) si se incorporeaza in crema
racita.
Pe
un platou pat se aseaza inelul pentru tort (20 cm daca aveti regrabil,
daca nu la aceeasi dimensiune cu blatul), tapetam peretii cu hartie de
copt sau folie acetat, asezam blatul si il insiropam usor. Turnam 1/3
din mousse. avand grija sa intre si in spatiul dintre blat si inel,
punem visinele macerate in lichior si turnam restul de mousse, nivelam
si pune tortul in congelator cateva ore sau peste noapte.
Glazura:
Intr-o
cratita punem ciocolata tocata marunt, laptele, zaharul si smantana
pentru frisca; punem pe foc mic si amestecam incontinuu pana se
omogrnizeaza amestecul, apoi adaugam untul si oprim focul.
Gelatina
hidratata o dizolvam la microunde si o turnam peste glazura de
ciocolata. Amestecam bine, acoperim cu folie alimenrata si o lasam sa se
racesca, dar sa fie inca lichida.
A doua zi dupa ce este complet congelat, scoatem inelul si folia si asezam tortul pe un gratar deasupra unei tavi.
Turnati
glazura rece, dar lichida, incepand din mijloc spre exterior. Aveti
grija sa imbracati marginile (daca va miscati repede puteti sa nivelati
cu o spatula, dar rapid inseamna cateva secunde, astfel strucati
glazura).
Transferati
tortul pe un platou dupa ce s-a scurs excesul de glazura si lasati-l la
frigider. Decoarati cu ciocolata, visine, alune etc.